Vol Tijdschrift

VOL Magazine editie 4 lente/zomer 2022
Artikel: Schoonheid van binnenuit
Tekst: Sylvia Platjouw
SchoonheidVOL

Schoonheid zit van binnen
Gloed babygloed
Een mooiere huid met poeders, pillen, snoepjes en shots


De wetenschap is er nog niet helemaal, maar veel gebruikers zijn enthousiast, met lovende recensies over een stralende huid en minder cellulitis. Kunnen supplementen op basis van collageen, hyaluronzuur en paddenstoelen ook iets voor je huid betekenen?Schoonheid zit van binnen

Schok! Vanaf 25 jaar neemt de hoeveelheid collageen, die verantwoordelijk is voor een stevige en gladde huid, af met 1 procent per jaar en begint het natuurlijke verouderingsproces. Een streepje hier, een kraaienpootje daar. Je kunt uiteraard een injectie Botox of filler nemen tegen rimpels. Als u dergelijke injecties liever vermijdt, zijn er tegenwoordig gelukkig voldoende alternatieven. Supplementen op collageenbasis bijvoorbeeld, al duurt de werking iets langer dan Botox of filler. Ze zullen je ook niet 10 jaar jonger maken of je ineens dik, golvend haar geven. Ze kunnen echter wel bijdragen aan uw huidverzorgingsroutine, vooral als u de inname van collageen combineert met een gezond dieet en een gezonde levensstijl. Wanneer u collageen binnenkrijgt, wordt het verteerd tot kleinere moleculen die in uw dunne darm worden opgenomen. Van daaruit worden ze opgenomen in de bloedbaan en kunnen ze naar uw huid worden getransporteerd. Huidcellen worden van binnenuit gemaakt, dus wat u in uw lichaam stopt, is belangrijk voor de gezondheid van de huid. Voorbeelden van collageenproducten zijn Oslo Skin Lab The Solution Beauty Collagen, een poeder dat je door al je eten of drinken kunt mengen. Het bevat Verisol, een gehydrolyseerd collageenpoeder afkomstig van koeienhuid. Je gebruikt één sachet per dag (vanaf € 39,90 voor 28 sachets). Skin for Skin gebruikt in haar capsules viscollageen dat afkomstig is van vissenhuid die anders weggegooid zou worden. In de capsules wordt het gecombineerd met vitamine C (€ 25,95 voor 30 capsules). Bij CelioGenix is ​​het collageen vloeibaar: je drinkt een flesje van 50 ml per dag (€ 39,50 voor 10 flesjes). Het poeder van Cacao Glow van Aime is samengesteld met viscollageen, biologische cacao- en macapoeder en vitamine B8. Het collageen voorkomt veroudering, terwijl de cacao stress en vermoeidheid vermindert. De maca verbetert je schoonheidsslaapje (€30 voor 204 gram).Nog meer voor een mooiere huid

Een groot voordeel van supplementen als collageen is dat het niet beperkt blijft tot je gezicht. Ook verzorg je meteen de huid van je lichaam, je haar en je nagels. Er zijn ook andere supplementen die dat doen, zoals hyaluronzuur, biotine en paddenstoelenextracten. Net als collageen maken we hyaluronzuur zelf aan. Het is verantwoordelijk voor het reguleren van de celgroei en celvernieuwing in ons lichaam. Hyaluronzuur lijkt een beetje op collageen, maar heeft een iets andere werking. Collageen is belangrijk voor de stevigheid van de huid, terwijl hyaluronzuur belangrijk is voor het vochtgehalte en het voller maken van de huid, zodat rimpels minder zichtbaar zijn. Het paddenstoelenextract helpt je huid ook van binnenuit gezond en glad te blijven. De Tremella-paddenstoel heeft bijvoorbeeld een hydraterende werking en verbetert de elasticiteit van de huid. Het is ook een bron van collageen. Je vindt Tremella, naast Reishi en Shiitake, in High Vibeology's I am glowing from the inside out. Een theelepel voeg je toe aan bijvoorbeeld een smoothie of havermout. Je kunt er ook mee koken (€ 31,- voor 50 gram). Een andere paddenstoel die de opname van zuurstof bevordert is de Cordyceps. Meer zuurstof betekent meer voeding voor je huid en meer energie. Cordyceps stimuleert ook de huidcellen om zichzelf te herstellen. De Cordyceps van Opvs(15) is vloeibaar: je voegt een pipet toe aan een glas water (€ 45,- voor 50 ml). Tenslotte is biotine een vorm van vitamine B, vitamine B8 om precies te zijn. Het draagt ​​bij aan de haargroei en sterk haar van binnenuit. Een tekort aan biotine kun je onder meer merken aan vermoeidheid en een slechtere conditie van het haar. Hairlust Hair Growth Formula Gummies is een vegan en suikervrije formule met biotine, foliumzuur, vitamine C en bamboe (€ 32,95 voor 90 gummies).
Wat is collageen?
Collageen is een eiwit dat van nature in ons hele lichaam voorkomt. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat je huid stevig en elastisch is. Ook stimuleert het de aanmaak van hyaluronzuur, wat bijdraagt ​​aan een gezond vochtgehalte in de huid. De achteruitgang van collageen wordt versneld door bepaalde factoren – zoals UV-straling – wat resulteert in rimpels en een verslapte huid. In supplementen worden verschillende soorten collageen gebruikt, waarvan de meeste afkomstig zijn uit de huid van vissen of koeien. Hiervoor worden ze niet vermoord; het is een restproduct dat anders weggegooid zou worden. Er zijn ook verschillende manieren om dit collageen uit de huid van de vis of koe te halen.

De wetenschap twijfelt nog steeds
Werkt het eigenlijk om elke ochtend een zakje collageenpoeder te mengen of een vloeibare shot hyaluronzuur te drinken? Gebruikers zeggen dat ze echt een verschil zien en voelen. De wetenschappers zijn er minder zeker van, sommigen doen het effect op de huid af als onzin. Ze denken dat het lichaam niets kan met de moleculen collageen of hyaluronzuur, of in ieder geval niet kan gebruiken om de huid te verbeteren. Hoewel dit ook te maken kan hebben met verouderde onderzoeksmethoden, is Michelle Wong erachter gekomen. Je kent haar misschien als Lab Muffin van Instagram, ze is cosmetisch chemicus en met haar wetenschappelijke achtergrond duikt ze in de zin en onzin van schoonheidsclaims. Ook zij is voorzichtig, maar zegt ook dat er inderdaad een effect op de huid kan zijn. En er is zeker onafhankelijk onderzoek dat een positief effect laat zien. Uit een Engels onderzoek bleek dat deelnemers die een vloeibaar mengsel van collageen en hyaluronzuur dronken een significante verbetering vertoonden in de rimpeldiepte, hydratatie en elasticiteit van de huid vergeleken met die in een controlegroep. Gelijksoortig Brits onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Skin Pharmacology and Physiology, liet een groep vrouwen een collageensupplement of een placebo slikken. Na acht weken hadden degenen die het supplement gebruikten de elasticiteit van de huid verbeterd.

[header bij de producten] Heerlijk voor je huid

--> Aime Cacao Glow €30

--> CelioGenix Collagen Beauty Drink € 39,50 (startbox)

--> Oslo Skin Lab The Solution Beauty Collagen € 39,90 (met abonnement, los € 56,90)

--> Huid voor Huid Collageensupplement € 25,95

--> High Vibeology Ik straal van binnenuit € 31

--> Ops(15) Cordyceps € 45

--> Hairlust Haargroeiformule Gummies € 32,95


VERKOOPINFORMATIE
Aime, skins.nl
CelioGenix, hollandandbarrett.nl
Hairlust, thehairlust.nl
High Vibeology, thehighvibeology.com
Opvs(15), opus15.co (zonder M)
Oslo Huidlab, osloskinlab.nl
Huid voor Huid, skinforskin.nl

Wil jij onze paddenstoelen testen? Koop onze samplekit!