De bronnen

Paddestoelen groeien over het algemeen in het wild. Ze groeien op dode materie en als gevolg daarvan nemen ze de gifstoffen vaak op in hun vruchtlichamen. Als een paddenstoel groeit op een boomstam die te dicht bij een snelweg ligt, kan het hout de gifstoffen uit de uitlaatgassen van auto's bevatten, wat betekent dat de paddenstoel die erop groeit ook deze gifstoffen bevat.

Het is dus uiterst belangrijk dat de paddenstoelen die we in onze extracten gebruiken, uit goede huizen komen.

Daarom zijn wij bijzonder selectief op het gebied van veredelingshuizen en/of teeltgebieden waar wij de champignons betrekken.

Niet elke paddenstoel groeit het beste in het wild. Wij vinden gekweekte paddenstoelen het fijnst om mee te werken omdat ze het veiligst zijn voor consumptie. Een gecontroleerde ruimte zorgt ervoor dat een paddenstoel geen gifstoffen binnenkrijgt en gezond zal zijn. Helaas is het soms lastig om bepaalde paddenstoelen te kweken.

Hier leggen we uit over onze 5 paddenstoelen, hoe ze worden gekweekt of geplukt.

Chaga

De Chaga-paddenstoel groeit in ijzige gebieden waar de temperatuur zo laag is als -40 ° C. Dit maakt het onmogelijk om ermee te fokken. Daarom wordt hij op de meest noordelijke punten wild geplukt. De Chaga die wij importeren wordt wild geplukt in Siberië en Finland. Dit gebeurt in bio-gecertificeerde omgevingen, zodat ze geen gifstoffen uit de grond kunnen zuigen. Gelukkig zijn gebieden waar het zo hard vriest vaak niet bewoond door mensen en zijn er ook weinig snelwegen die het natuurgebied kunnen vergiftigen. 

Manen van de leeuw

De Lion's Mane is een paddenstoel die gekweekt wordt. Deze duurt ongeveer 6 weken. Helaas blijft hij maar 4 dagen goed vanaf het moment dat hij geplukt wordt. Het wordt dus op locatie in een oven gedroogd en pas daarna wordt het in poederworm vervoerd.  

Reishi

Reishi is een prachtige glanzende paddenstoel die bijna op hout lijkt. Hij wordt ook wel in het Nederlands genoemd; de bloemige lakschimmel. Deze paddenstoel blijft lang goed en wordt daarom eenvoudig in zijn geheel vervoerd.

Turkije staart

Turkey Tail, is de paddenstoel die wild geplukt wordt. Hij groeit bij normale herfsttemperaturen, niet te koud, niet te warm, maar lekker vochtig en het liefst op hout met afgevallen bladeren. Hij groeit dus niet op zakken granulaat, zaagsel of tarwe en is daardoor lastig te kweken in een kweekcabine. Er zijn natuurgebieden waar ze wel broeden, en dit is meer wild fokken. In een bio-gecertificeerde omgeving, ver van snelwegen en mensen, liggen dode boomstammen op een rij. Daar groeien de kalkoenstaartpaddenstoelen. Als ze rijp zijn worden ze geplukt. Net als de leeuwenmanenzwam zou hij een lange rit naar Nederland niet overleven. Daarom wordt het op het rijpste moment in de oven gedroogd en tot poeder of kleine stukjes verpulverd. 

Cordyceps

De C rdyceps wordt de rupsschimmel genoemd. Helaas heeft hij deze naam niet noodzakelijkerwijs te danken aan de vorm. De Cordyceps groeien op dode insecten. Maar omdat Opus het zo belangrijk vindt dat ons hele proces veganistisch is, betrekken we bij een laboratorium dat zijn cordyceps weet te kweken op soja en rijst. Dit gebeurt in jampotten met gaten, waarbij het mycelium van bestaande cordyceps-paddenstoelen op de rijst in de pot wordt geënt. Deze paddenstoel is bovendien zacht en nat, waardoor hij sneller beschimmelt dan de houtachtige chaga of reishi. Dit betekent dat ze ook op het rijpste moment gedroogd zullen moeten worden en verpulverd tot poeder.  

Elke batch testen

 Alle geïmporteerde paddenstoelen komen terecht in een bio-gecertificeerd laboratorium. Hier worden ze gecontroleerd op zware metalen, pesticiden en andere gifstoffen die niet-biologische paddenstoelen vaak bij elke partij bevatten (naast het feit dat ze uit dezelfde cultuur, of natuurlijke cultuur, of natuurreservaat komen). En als ze gezond zijn, komen ze aan in het laboratorium waar we er een tinctuur van maken. De reden dat wij ervoor kiezen om de paddo’s in tinctuur te verkopen is omdat het poeder niet zo lang houdbaar is, niet zo goed in het bloed wordt opgenomen en daardoor minder efficiënt en effectief is. Onze tincturen zijn op basis van alcohol en worden daardoor snel opgenomen in het bloed.

Wil jij onze paddenstoelen testen? Koop onze samplekit!