Over productie

Het productieproces

Door Aldo Hakman, hoofd Onderzoek & Ontwikkeling

 

Het proces van het maken van een goed paddenstoelenextract begint met het kweken van sterke en gezonde paddenstoelen. Wat erin gaat, is wat eruit komt. Het begint allemaal met het verwerven van de juiste soorten. Elke paddenstoel heeft veel verschillende soorten . Reishi is bijvoorbeeld verkrijgbaar in de kleuren rood, paars, zwart, tijger en zelfs in verschillende vormen waarin een gewei, conks en vele vormen en kleuren daartussen groeien. Elk ervan heeft een andere chemische samenstelling, en daarmee ook verschillende potenties en geneeskrachtige eigenschappen. We hebben een enorme verzameling sporen van veel verschillende soorten en soorten paddenstoelen en we vinden het erg leuk om te experimenteren welke soorten het beste groeien en de meest effectieve medicijnen vormen.

Zodra de juiste soort is gekozen, begint een proces van 'veredelen'. Een oplossing van sporen van een sterk exemplaar, een zogenaamde 'Liquid Culture', wordt verspreid op een bord met agaroplossing met de juiste voedingsstoffen waar deze specifieke paddenstoel van houdt. Na verloop van tijd begint het mycelium te groeien en je kunt zien dat sommige veel sneller groeien dan andere. We nemen enkele van de winnende Hyphae (een enkele myceliumstam) en plaatsen ze in een nieuw bord met agaroplossing. Er begint weer een race! Dit proces wordt verschillende keren herhaald totdat de sterkste genetica kan worden geselecteerd, zoals de winnaar van een wereldbekerkampioenschap. Het hele proces gebeurt in een steriele omgeving om besmetting te voorkomen.

De volgende stap draait om het optimaliseren van het substraatmengsel. Het substraat is het voedsel waar het mycelium zich mee voedt om sterk en gezond te worden en later mooie vruchten te ontwikkelen (de paddenstoelen die we eigenlijk gebruiken). De samenstelling van het substraat is niet alleen cruciaal voor een gezonde groei van de champignons, maar bepaalt ook wat en hoeveel actieve stoffen de champignon gaat produceren. Dit is een heel onderzoek op zich en er is geen definitieve beste compositie. Houdt de paddenstoel van granen, welke granen, of beter gezegd hout, wat voor hout, wanneer deze te oogsten etc etc. Hoewel er veel over bekend is, zijn er kleine veranderingen in bijvoorbeeld het gebruik van paardenmest in plaats van koeienmest of zelfs neushoornmest verkregen uit de dierentuin kan een groot verschil maken in de eindkwaliteit van het product.

Zodra een goede samenstelling van het substraat is gekozen, kan het mycelium gaan groeien. Hier is het allerbelangrijkste het handhaven van een constante temperatuur waar deze specifieke soort de voorkeur aan geeft. Wij beschikken over een speciale Mycelium-kwekerij. Dit is eigenlijk een cleanroom met een continue stroom steriele lucht en temperatuurregeling.

Wanneer de Mycelium-baby's sterk en gezond zijn geworden, wat te zien is wanneer het mycelium het grootste deel van het substraat heeft opgegeten en zich een groot wit blok heeft gevormd, is het tijd om naar onze speciaal ontworpen kweekbak te verhuizen. De container is een computergestuurde kweekomgeving waar parameters als licht, temperatuur, hoeveelheid O2 en CO2 kunnen worden geregeld. Ook deze omgeving is volledig steriel om eventuele besmetting te voorkomen. Zelfs de luchtvochtigheid wordt gecontroleerd door middel van ultrasone technologie die een waternevel creëert die eerst wordt behandeld met UV-licht om een ​​steriele en homogene vochtige omgeving te creëren.

We oogsten de paddenstoelen vers voor de laatste stap van het proces. De daadwerkelijke extractie van de paddenstoelen. Door ze vers te gebruiken en onmiddellijk ter plaatse te extraheren, vindt er geen verlies van actieve stoffen plaats die anders tijdens het drogen zou optreden. De uitdaging bij extractie is dat de celwanden van Chitine heel moeilijk te 'openen' zijn. Meestal gebruiken producenten grote hitte, druk of zelfs agressieve chemicaliën om de belangrijke actieve stoffen uit de cellen te bevrijden. We hebben een extractieprocedure ontwikkeld die is gebaseerd op een combinatie van hydro- en alcoholische extractiestappen met behulp van ultrageluid. De ultrasone technologie helpt bij het vrijmaken van de actieve stoffen waarnaar we op zoek zijn en kan dit doen onder veel minder agressieve omstandigheden, zodat een veel breder spectrum aan actieve componenten behouden blijft.

In de volgende stap worden de verschillende fracties geconcentreerd in een hoogvacuümomgeving, zodat de gebruikte oplosmiddelen (water en alcohol) bij lage temperatuur en hoge snelheid kunnen worden verdampt om warmte- en zuurstofgevoelige actieve stoffen te behouden. Vervolgens worden de fracties samengevoegd en waar nodig gehomogeniseerd totdat een stabiel, hooggeconcentreerd vloeibaar extract met volledig spectrum wordt verkregen. Om verschillende redenen kiezen wij ervoor om de extracten in vloeibare toestand te houden. Droge extracten zijn veel gevoeliger voor reacties met lucht, zoals oxidatie. Omdat paddenstoelen zeer goede bronnen kunnen zijn van grote hoeveelheden anti-oxidanten die een belangrijk deel van de geneeskrachtige waarde uitmaken, zou dit zonde zijn van ons product.

Menselijke inname van de paddenstoelsupplementen

Verder vinden wij het erg belangrijk om te proeven wat we consumeren. Veel actieve stoffen worden in de mond en keel opgenomen en onmiddellijk in de bloedbaan gebracht, zonder dat ze door zware omstandigheden zoals de zure maag of de basische darmen hoeven te gaan. Bovendien activeert de smaak al verschillende processen in het lichaam. Bitter stimuleert bijvoorbeeld de uitscheiding van gal, belangrijk voor de vertering van het product. Je smaak vertelt je lichaam precies wat er gaat gebeuren om de opname te optimaliseren.

Waarom zit er alcohol in deze supplementen?

Het extract is gestabiliseerd met alcohol, waardoor de medicijnen behouden blijven zonder gebruik van chemische conserveermiddelen of hittebehandeling. Ook helpt de alcohol om verschillende niet in water oplosbare actieve stoffen mooi in oplossing te houden, en het helpt bij het absorptieproces. Soms stellen mensen vragen over de alcohol. Omdat de kleine hoeveelheid alcohol die wordt geconsumeerd bij gebruik van de aanbevolen dosis zelfs minder is dan die van rijp fruit en veel voordelen heeft, hebben we ervoor gekozen om de producten op deze manier te maken.

Wil jij onze paddenstoelen testen? Koop onze samplekit!