Vol Tijdschrift

VOL Magazine editie 4 voorjaar/zomer 2022

Artikel: Beauty van binnenuit

Beeld: packshots

Tekst: Sylvia Platjouw
SchoonheidVOL
Beauty zit van binnen
         Gloed babygloed

E en mooiere huid met poeders, pillen, snoepjes en shotjes

De wetenschap is nog niet helemaal uit, maar veel gebruikers zijn enthousiast, met lovende recensies over een stralende huid en minder cellulitis. Kunnen supplementen op basis van collageen, hyaluronzuur en paddenstoelen ook iets voor jouw huid doen?

 

Beauty zit van binnen

Schok! Vanaf je 25e neemt de hoeveelheid collageen, die verantwoordelijk is voor een stevige en gladde huid, met 1 procent per jaar en begint het natuurlijke verouderingsproces. Een lijntje hier, een kraaienpootje daar. Je kunt natuurlijk een prikje Botox of filler nemen tegen verwondingen. Als je bepaalde injecties liever vervangt, zijn er tegenwoordig gelukkig genoeg alternatieven. Supplementen op basis van collageen bijvoorbeeld, hoewel het effect iets langer op zich laat wachten dan Botox of filler. Ze zullen je ook niet 10 jaar jonger maken of je opeenvolgende dik golvend haar geven. Ze kunnen effectief bijdragen aan je huidverzorgingsroutine, vooral als je het innemen van collageen met een gezond eetpatroon en een dito levensstijl. Wanneer je collageen inneemt, wordt het omgezet naar kleinere moleculen die worden opgenomen in je dunne darm. Daarom wordt ze opgenomen in de bloedbaan en kunnen ze naar je huid worden getransporteerd. Huidcellen worden van binnenuit gemaakt dus wat je lichaam stopt is belangrijk voor de gezondheid van de huid. Voorbeelden van collageenproducten zijn Oslo Skin Lab The Solution Beauty Collagen, een poeder dat je kunt mixen door al je eten of drinken. Het Ver bevatisol, een gehydrolyseerd collageenpoeder afkomstig van koeienhuid. Je gebruikt een sachet per dag (vanaf € 39,90 voor 28 sachets). Skin for Skin maakt in zijn capsules gebruik van viscollageen die ertoe leiden dat vissenhuid anders weggegooid zou worden. In de capsules zit het gecombineerd met vitamine C (€ 25,95 voor 30 capsules). Bij CelioGenix is ​​de collageen vloeibaar: je drinkt een flesje van 50 ml per dag (€ 39,50 voor 10 flesjes). Het poeder van Cacao Glow van Aime is samengesteld met viscollageen, biologische cacao- en macapoeder en vitamine B8. Het collageen gaat veroudering tegen terwijl de cacao stress en vermoeidheid vermindert. De maca verbetering je schoonheidsslaapje (€ 30 voor 204 gram).

Nog meer voor een mooiere huid

Een groot voordeel van supplementen zoals collageen is dat het zich niet beperkt tot je gezicht. Je verzorgt er ook meteen de huid van je lichaam, je haar en je nagels mee. Er zijn ook nog andere supplementen die dat doen, zoals hyaluronzuur, biotine en extracten van paddenstoelen. Hyaluronzuur maakt we net als collageen zelf aan. Het is verantwoordelijk voor het reproduceren van de celgroei en celvernieuwing in ons lichaam. Hyaluronzuur lijkt wel een beetje op collageen maar heeft een net iets andere werking. Collageen  is belangrijk voor de stevigheid van de huid terwijl hyaluronzuur belangrijk is voor het vochtgehalte en het mollig houden van de huid zodat hoeveelheden minder zichtbaar zijn. Ook het extract van paddenstoelen helpt je huid van binnenuit gezond en blij te blijven. De Tremella paddenstoel werkt bijvoorbeeld hydraterend en verbetert de elasticiteit van de huid. Het is ook een bron van collageen. Je vindt Tremella, naast Reishi en Shiitake, in I am glowing from the inside out van High Vibeology. Je verdeelt een theelepel toe aan bijvoorbeeld een smoothie of havermout. Je kunt er goedkoop ook mee koken (€ 31 voor 50 gram). Een andere paddenstoel die de opname van zuurstof versterkt, is de Cordyceps. Meer zuurstof betekent meer voeding voor je huid en meer energie. Cordyceps stimuleert ook de huidcellen om zichzelf te herstellen. De Cordyceps van Opvs(15) is vloeibaar: je verdund een pipet aan een glas watertoe (€ 45 voor 50 ml). Biotine is tenslotte een vorm van vitamine B, vitamine B8 om precies te zijn. Het draagt ​​van binnenuit bij de haargroei en sterk haar. Een tekort aan biotine merk je onder andere aan vermoeidheid en een vochtige conditie van het haar. Hairlust Hair Growth Formula Gummies is een vegan en suikervrije formule met biotine, foliumzuur, vitamine C en bamboe (€ 32,95 voor 90 gummies).

Wat is collageen?

Collageen is een eiwit dat van de natuur in ons hele lichaam voorkomt. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat je huid stevig en elastisch is. Daarnaast stimuleert het de aanmaak van hyaluronzuur dat krachtig aan een gezond vochtgehalte in de huid zorgt. De afname van collageen wordt veroorzaakt door bepaalde factoren - zoals UV-straling - met hoeveelheden en een verslapte huid als resultaat. In supplementen worden verschillende soorten collageen gebruikt, meestal afkomstig van de huid van vissen van koeien. Die worden hier niet voor gemaakt; het gaat om een ​​restproduct dat anders zou worden weggegooid. Er is ook een andere manier om collageen uit de huid te halen van de vis of koe te halen.

De wetenschap twijfelt niet 

Werkt het elke ochtend mixen van een zakje collageenpoeder of drinken van een vloeibaar shotje hyaluronzuur eigenlijk wel? Gebruikers zeggen dat ze echt een verschil zien en voelen. De middelen zijn iets minder stellig, vaak doen het effect op de huid af als onzin. Zij denken dat het lichaam niets met de moleculen van het collageen of hyaluronzuur kan of in elk geval niet gebruikt om de huid te verbeteren. Hoewel er ook aan verouderde onderzoeksmethoden kunnen liggen, heeft Michelle Wong uitgezocht. Je kent haar misschien wel als Lab Muffin van Instagram, ze is cosmetisch chemicus en duikt met haar wetenschappelijke achtergrond in de zin en onzin van beautyclaims. Ook zij is voorzichtig maar zegt daarnaast dat er mogelijk wel degelijk een effect op de huid is. En er is ook zeker onafhankelijk onderzoek dat een positief effect laat zien. Uit een Engels onderzoek kwam naar voren dat deelnemers die een vloeibare mix van collageen en hyaluronzuur dronken, een significante verbetering waargenomen in de diepte van hoeveelheden, hydratatie van de huid en elasticiteit in vergelijking met die in een controlegroep. Vergelijkbaar Brits onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Skin Pharmacology and Physiology , liet een groep vrouwen een collageensupplement of een placebo nemen. Na acht weken hadden degenen die het supplement slikten een verbeterde huidelasticiteit.

[kop bij de producten] Lekkers voor je huid

 

--> Aime Cacao Glow €30

--> CelioGenix Collagen Beauty Drink € 39,50 (startbox)

--> Oslo Skin Lab The Solution Beauty Collagen € 39,90 (met abonnement, los € 56,90)

--> Huid voor Huid Collageensupplement € 25,95

--> High Vibeology Ik straal van binnenuit € 31

--> Opvs(15) Cordyceps € 45

--> Hairlust Haargroeiformule Gummies € 32,95

VERKOOPINFORMATIE

Aime, skins.nl

CelioGenix, hollandandbarrett.nl

Hairlust, thehairlust.nl

High Vibeology, thehighvibeology.com

Opvs(15), opus15.co (zonder M)

Oslo Huidlab, osloskinlab.nl

Huid voor Huid, skinforskin.nl

Wil jij onze paddenstoelen testen? Koop onze samplekit!