Vol Magazine

VOL Magazine editie 4 voorjaar/zomer 2022

Artikel: Beauty van binnenuit

Beeld: packshots

Tekst: Sylvia Platjouw 
BeautyVOL
 
 Beauty zit van binnen 
         Glow baby glow

 Een mooiere huid met poeders, pillen, snoepjes en shotjes 

 De wetenschap is er nog niet helemaal uit maar veel gebruikers zijn enthousiast, met lovende reviews over glowing skin en minder cellulite. Kunnen supplementen op basis van collageen, hyaluronzuur en paddenstoelen ook iets voor jouw huid doen?

 

Beauty zit van binnen

Shock! Al vanaf je 25e neemt de hoeveelheid collageen, dat verantwoordelijk is voor een stevige en gladde huid, met 1 procent per jaar af en begint het natuurlijke verouderingsproces. Een lijntje hier, een kraaienpootje daar. Je kunt natuurlijk een prikje Botox of filler nemen tegen rimpels. Als je dergelijke injecties liever vermijdt, zijn er tegenwoordig gelukkig genoeg alternatieven. Supplementen op basis van collageen bijvoorbeeld, hoewel het effect iets langer op zich laat wachten dan Botox of filler. Ze zullen je ook niet 10 jaar jonger maken of je ineens dik golvend haar geven. Ze kunnen wél bijdragen aan je huidverzorgingsroutine, vooral als je het innemen van collageen combineert met een gezond eetpatroon en een dito levensstijl. Wanneer je collageen inneemt, wordt het verteerd tot kleinere moleculen die worden opgenomen in je dunne darm. Vandaaruit worden ze opgenomen in de bloedbaan en kunnen ze naar je huid worden getransporteerd. Huidcellen worden van binnenuit gemaakt dus wat je in je lichaam stopt is belangrijk voor de gezondheid van de huid. Voorbeelden van collageenproducten zijn Oslo Skin Lab The Solution Beauty Collagen, een poeder dat je kunt mixen door al je eten of drinken. Het bevat Verisol, een gehydrolyseerd collageenpoeder afkomstig van koeienhuid. Je gebruikt een sachet per dag (vanaf € 39,90 voor 28 sachets). Skin for Skin maakt in zijn capsules gebruik van viscollageen dat afkomstig is van vissenhuid die anders weggegooid zou worden. In de capsules is het gecombineerd met vitamine C (€ 25,95 voor 30 capsules). Bij CelioGenix is de collageen vloeibaar: je drinkt een flesje van 50 ml per dag (€ 39,50 voor 10 flesjes). De poeder van Cacao Glow van Aime is samengesteld met viscollageen, biologisch cacao- en macapoeder en vitamine B8. De collageen gaat veroudering tegen terwijl de cacao stress en vermoeidheid vermindert. De maca verbetert je schoonheidsslaapje (€ 30 voor 204 gram).

 

Nog meer voor een mooiere huid

Een groot voordeel van supplementen zoals collageen is dat het zich niet beperkt tot je gezicht. Je verzorgt er ook meteen de huid van je lichaam, je haar en je nagels mee. Er zijn ook nog andere supplementen die dat doen, zoals hyaluronzuur, biotine en extracten van paddenstoelen. Hyaluronzuur maken we net als collageen zelf aan. Het is verantwoordelijk voor het reguleren van de celgroei en celvernieuwing in ons lichaam. Hyaluronzuur lijkt wel een beetje op collageen maar heeft een net iets andere werking. Collageen  is belangrijk voor de stevigheid van de huid terwijl hyaluronzuur belangrijk is voor het vochtgehalte en het plump houden van de huid zodat rimpels minder zichtbaar zijn. Ook het extract van paddenstoelen helpen je huid van binnenuit gezond en glad te blijven. De Tremella paddenstoel bijvoorbeeld werkt hydraterend en verbetert de elasticiteit van de huid. Het is ook een bron van collageen. Je vindt Tremella, naast Reishi en Shiitake, in I am glowing from the inside out van High Vibeology. Je voegt een theelepel toe aan bijvoorbeeld een smoothie of havermout. Je kunt er overigens ook mee koken (€ 31 voor 50 gram). Een andere paddenstoel die de opname van zuurstof versterkt, is de Cordyceps. Meer zuurstof betekent meer voeding voor je huid en meer energie. Cordyceps stimuleert ook de huidcellen om zichzelf te herstellen. De Cordyceps van Opvs(15) is vloeibaar: je voegt een pipet aan een glas water toe (€ 45 voor 50 ml). Biotine tenslotte is een vorm van vitamine B, vitamine B8 om precies te zijn. Het draagt van binnenuit bij aan de haargroei en sterk haar. Een tekort aan biotine merk je onder andere aan vermoeidheid en een slechtere conditie van het haar. Hairlust Hair Growth Formula Gummies is een vegan en suikervrije formule met biotine, foliumzuur, vitamine C en bamboe (€ 32,95 voor 90 gummies).

 

Wat is collageen?

Collageen is een eiwit dat van nature in ons hele lichaam voorkomt. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat je huid stevig en elastisch is. Daarnaast stimuleert het de aanmaak van hyaluronzuur dat bijdraagt aan een gezond vochtgehalte in de huid. De afname van collageen wordt versneld door bepaalde factoren - zoals UV-straling - met rimpels en een verslapte huid als resultaat. In supplementen worden verschillende soorten collageen gebruikt, meestal is dat afkomstig van de huid van vissen of koeien. Die worden hier niet voor afgemaakt; het gaat om een restproduct dat anders zou worden weggegooid. Er zijn ook verschillende manier om dit collageen uit de huid van de vis of koe te halen.

 

De wetenschap is nog in dubio  

Werkt het iedere ochtend mixen van een zakje collageenpoeder of drinken van een vloeibaar shotje hyaluronzuur eigenlijk wel? Gebruikers zeggen dat ze echt een verschil zien en voelen. De wetenschappers zijn iets minder stellig, sommigen doen het effect op de huid af als onzin. Zij denken dat het lichaam niets met de moleculen van het collageen of hyaluronzuur kan of in ieder geval niet gebruikt om de huid te verbeteren. Hoewel dat ook aan verouderde onderzoeksmethoden kan liggen, zo heeft Michelle Wong uitgezocht. Je kent haar misschien wel als Lab Muffin van Instagram, ze is cosmetic chemist en duikt met haar wetenschappelijke achtergrond in de zin en onzin van beautyclaims. Ook zij is voorzichtig maar zegt daarnaast dat er mogelijk wel degelijk een effect op de huid is. En er is ook zeker onafhankelijk onderzoek dat een positief effect laat zien. Uit een Engels onderzoek kwam naar voren dat deelnemers die een vloeibare mix van collageen en hyaluronzuur dronken, een significante verbetering vertoonden in de diepte van rimpels, hydratatie van de huid en elasticiteit in vergelijking met die in een controlegroep. Vergelijkbaar Brits onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Skin Pharmacology and Physiology, liet een groep vrouwen een collageensupplement of een placebo nemen. Na acht weken hadden degenen die het supplement slikten een verbeterde huidelasticiteit.

 

[kop bij de producten] Lekkers voor je huid

 

--> Aime Cacao Glow € 30

 

--> CelioGenix Collagen Beauty Drink € 39,50 (starterbox)

 

--> Oslo Skin Lab The Solution Beauty Collagen € 39,90 (met abonnement, los € 56,90)

 

--> Skin for Skin Collagen Supplement € 25,95

 

--> High Vibeology I am glowing from the inside out € 31

 

--> Opvs(15) Cordyceps € 45

 

--> Hairlust Hair Growth Formula Gummies € 32,95

 

 

VERKOOPINFORMATIE

Aime, skins.nl

CelioGenix, hollandandbarrett.nl

Hairlust, thehairlust.nl

High Vibeology, thehighvibeology.com

Opvs(15), opus15.co (zonder M)

Oslo Skin Lab, osloskinlab.nl

Skin for Skin, skinforskin.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Do you want to test our mushrooms? Buy our sample kit!